Centar za hemodijalizu u Ivanjici olakšao život korisnicima

Navršeno je godinu dana od početka rada Centra za dijalizu u Ivanjici. Do sada je u okviru ovog zdravstvenog objeta izvršeno 2 615 dijaliza. U trenutku otvaranja Centra bilo je 16 pacijenata, dok ih sada ima 18 sa područja ivanjičke opštine, a usluge neretko koriste i pacijenti iz drugih gradova.

U zdravstvo na području Ivanjice protekle dve godine puno je uloženo, ipak najveća investicija bila je izgradnja Centra za dijalizu koji je koštao 35,5 miliona dinara. Opština Ivanjica je učestvovala sa 23,6 miliona dok je resorno ministarstvo doniralo opremu vrednosti 8,9 miliona dinara.

Iako je mali Centar u pitanju, zaposleni su terapiju hemodijalziom podligli na klinički nivo, a pacijenti su veoma zadovoljni uslugom kao i činjenicom da ne moraju putovati do Čačka ili Užica da bi bili dijalizirani.

Cilj zaposlenih u Centru za dijalizu u Ivanjici je da održe kvalitet u radu i postanu jedan od vodećih centara u regionu, kao primer dobre kliničke prakse.

Da je otvaranjem Centra za hemodijalizu poboljšan kvalitet života pacijenata slaže se i direktorka Doma zdravlja u Ivanjici Dr Sretina Stojanović.

“Trenutno imamo 18 korisnika. To su većinom pacijenti sa ruralnih udaljenih područja, ali imamo i par ljudi iz Ivanjice koji su takođe išli do Čačka na dijalizu. Oni sada manje vremena provode u putu, a na raspolaganju su im i najsavremeniji aparati koji im dodatno olakšavaju terapiju.Ono što je nama takođe jako potrebno jeste terensko vozilo, jer ova koja sad posedujemo su dosta pohabana zbog nepristupačnh terena koje obilazimo, a udobno i ispravno vozilo je ono što je veoma bitno za celokupno stanje pacijenta”, rekla dr Sretina Stojanović.

Ideja otvaranja Centra za hemodijalizu pojavila se pre dve godine, a prema rečima predsednika opštine Ivanjica, Zorana Lazovića, ta ideja je vrlo brzo realaizovana i sprovedena u delo.

Zoran Lazović, prvi čovek opštine

“Uvideli smo šta je ono što je pacijentima najneophodnije, jer oni uvek moraju biti na prvom mestu. Za relativno kratak period uspeli smo Centar za hemodijalizu da dovedemo u funkciju i tako olakšamo našim sugrađanima. Sredstvima koja smo izdvojili iz lokalne kase opremili smo prostorije i kupili aparate, ali to nije sve jer ćemo dalje raditi na modernizaciji zdravstva u Ivanjici”, istakao je Lazović.

On se osvrnuo i na problem sa nedostatkom vozila koji je pomenula direktorka Doma zdravlja.

“Upućen sam u situaciju i o tome sam razgovarao sa direktorkom. U skorijem vremenskom periodu za namene zdravstevnih vozila opredelićemo dva terenska automobila koja su pogodna za naša palaninska područja”, naglasio je Lazović.