Počeo sa radom Dijalizni centar

Ivanjica – Šesnaest osoba iz Ivanjice do sada je tri puta nedeljno na dijalizu odlazilo u Čačak.
Od sada ceo taj postupak obavljaće u svom mestu, jer je sa radom počeo Dijalizni centar.
Ljiljana Mijailović iz Ivanjice, tri puta nedeljno, više od dve decenije ide na hemodijalizu. Najbliži Dijalizni centar bio je u Čačku. Put, dug 80 kilometara u jednom pravcu, teško je podnosila. Sada, kada je jedan takav otvoren u gradu na Moravici, kaže da joj se život znatno promenio.

„Kao da dolazim tu nešto da kupim i brzo se vraćam kući. Nema više napora i mnogo je lakše ljudima koji su sa seoskog područja“, rekla je Mijailović.

Usluge najmodernijeg Dijaliznog centra u Srbiji, koristiće 16 pacijenata. Kada se u potpunosti bude opremio, plan je da se radi u dve smene.

„Trenutno imamo šest aparata, svi su u zakupu. Težimo da dođemo do još četiri aparata, jer dijalizni centar je napravljen da se dijalizira deset pacijenata“, rekla je direktorka Doma zdravlja Ivanjica, Sretina Stojanović.

Za izgradnju i opremanje Dijaliznog centra utrošeno je više od 35 miliona dinara. Većina sredstava bila je iz budžeta.

„Stanje koje smo zatekli u zdravstvu 2012. godine nije bilo dobro. Većina domova zdravlja je bila u minusu i nažalost neki od njih su u toliko velikim minusima da do danas ne mogu da se povrate. Ivanjički Dom zdravlja je pokazao jedan odgovoran rad pa su deo tih sredstava, negde oko 10 odsto oni izdvojili“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

Ministar Zoran Đorđević i  Predsednik opštine Zoran Lazović

U proteklih godinu dana, lokalna samouprava izdvojila je značajna sredstva u adaptaciju i opremanje zdravstvenih ustanova.

„Uložili smo sredstva u Dom zdravlja, nekadašnju Medicinu rada, pet i po miliona je utrošeno na izmenu i rekonstrukciju krova na ATD, zubnoj ambulanti, ambulanti u Kušićima i nastojaćemo da u narednom periodu ulažemo u zdravstvo“, rekao je predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović.